Anna Hagelin lyssnar efter smolt. Foto: SVT

Länsstyrelsen lyssnar på laxen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska både lax och öring hitta tillbaka till nedre Dalälven. Det hoppas Länsstyrelsen som nu har opererat in radiosändare i fiskarna.

– Det är en väldigt bra metod om man vill se vad fisken gör, titta på fiskens beteende. Så vi har sövt fiskarna, opererat in en sändare i magen på dem och sedan släppt ut dem i Dalälven, säger Anna Hagelin på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Ingen lax på hundra år

På grund av kraftverksutbyggnader längs Dalälven har det varken funnits lax eller havsvandrande öring i nedre Dalälven på snart hundra år.

Därför undersöker nu Länsstyrelsen vilka åtgärder som måste tas till där man då bland annat tittar på hur smolten, alltså ungarna, överlever den något farliga vandringen genom Färnebofjärden mot havet.

– Just när en älv blir en fjärd blir det lugnare vatten, och där finns det oftast mycket gädda och gös. Så vi vill se hur många som tar sig igenom utan att bli uppätna, säger Anna Hagelin.

Laxbestånd ska locka turister

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala och kraftbolagen. Och enligt Anna Hagelin finns det många fördelar med att få tillbaka laxen och öringen till nedre Dalälven igen.

– Man får en levande älv, det skapar höga naturvärden och är även bra för turismen i området, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.