Länsstyrelsen planerar en polisanmälan gällande bortskrämda skarvar

Publicerad

Privatpersoner kan ha skrämt bort skarvarna från Kastellholmen på eget bevåg, något som är olagligt enligt länsstyrelsen.

– Vi måste i så fall göra en polisanmälan, säger Elina Eriksson, vilthandläggare.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg så har privatpersoner tagit skarvproblemet på Kastellholmen i egna händer.

På okänt sätt ska skarvarna ha skrämts bort från ön, trots att de är fredade under häckning.

– När vi får in sådana här uppgifter är vi skyldiga att göra en misstankeanmälan om att brott kan ha skett till polisen, säger Elina Eriksson.

Olagligt att skrämma skarvar

Man får vistas på Kastellholmen och om man under vistelsen har skrämt skarvarna oavsiktligt är det inte ett brott. Men om man gör det avsiktligt så är det brottsligt.

– Det finns vissa otydligheter i lagen dock. I artskyddsförordningen står det att det är förbjudet att störa fågeln under häckning. I jaktlagstiftningen står det att man ska visa hänsyn, men att markägare kan vara undantagna om stora skador sker, säger hon.

Ber Naturvårdsverket om hjälp

Eftersom det är luddigt formulerat har länsstyrelsen nu bett Naturvårdsverket om hjälp för att tolka regelverket. I vilket fall finns inga undantag för privatpersoner.

– Om det är så att någon tagit saken i egna händer så är det ju jättesorgligt. Vi har lagt mycket tid och pengar på att utreda det här och kommunen har lagt tid och pengar på att skicka in sin ansökan till oss. Allt för att det ska gå rätt till. Det är i så fall bortkastat, säger Elina Eriksson.

Hur lätt är det att skrämma skarven?

– Det är relativt lätt, men det kan också variera från koloni till koloni, säger hon.

Men skulle det till exempel räcka om man hängde upp reflexvästar?

– Troligtvis inte, vi har vid tillfällen hängt upp spegelreflexer för att skrämma bort skarvar, men då de är sjöfåglar är de vana vid att ljuset reflekterar sig i vattnet så de har inte brytt sig nämnvärt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.