I Bullerbäcken finns bland annat öring, nu kan det biologiska livet ha förstörts av schaktmassor när en ny väg har anlagts till bygget av vindkraftverk. Foto: Sten-Björn Sköld

Länsstyrelsen polisanmäler vindkraftsbolag efter förstörd bäck i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

I april upptäckte privatpersoner att en bäck blivit sönderkörd i samband med ett vindkraftbygge utanför Bollnäs. Nu har länsstyrelsen polisanmält vindkraftbolaget.

SVT har tidigare berättat att Bullerbäcken med bland annat ett öringbestånd blivit förstörd i samband med bygget av vindkraftparken i Tönsen utanför Bollnäs. En ny väg har brutits genom bäcken och ortens fiskevårdsförening misstänker att det biologiska livet i bäcken kan ha påverkats.

Nu har länsstyrelsen inspekterat platsen och polisanmält vindkraftbolaget OX2 för olovlig vattenverksamhet.

– Man har ju gjort något som man inte hade lov att göra så det är rutin att polisanmäla i de här fallen, säger Åke Björnwall, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

OX2 har tidigare medgett till SVT att ett misstag har begåtts och att ett arbete med att återställa bäcken har inletts.

Återbesök i höst

Länsstyrelsen kommer att återvända till platsen i höst för att se om åtgärderna var tillräckliga.

– Vi har tagit beslut att bolaget ska återställa bäcken och städa upp efter sig. Det är en ganska liten bäck och de grävde av den när den var bottenfrusen och så fort det upptäcktes så rättade man till det, säger Åke Björnwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.