Kartan till höger visar området länsstyrelsen vill göra till naturreservat. Foto: SVT/Länstyrelsen Gävleborg

Länsstyrelsen vill skapa nytt fiskefritt naturreservat i Långvind

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vill skapa Bottniska vikens största fiskefria marina naturreservat utanför Långvind, söder om Hudiksvall.

Det är ett område på 1 265 hektar område efter kusten och ut i Östersjön som länsstyrelsen i Gävleborg vill göra till naturreservat.

”I området finns mycket höga marina naturvärden, främst kopplade till lagunernas och de grunda vikarnas kransalgsängar och till de mer exponerade hårdbottnarnas tångbälten”, skriver länsstyrelsen i sitt förslag och fortsätter:


”De här miljöerna har också stor betydelse som lek- och uppväxtområden för flera olika fiskarter.”

Totalt fiskeförbud

Det här gör att länsstyrelsen föreslår att fiske ska förbjudas i naturreservatet. Om det förslaget går igenom betyder det att reservatet blir det första fiskefria området i den storleken i Bottniska viken.

– Förhoppningen är att det under åren som kommer blir både fler och större rovfiskar i området, och att fiskvandring bidrar till ett starkare fiskbestånd även utanför naturreservatets gränser, skriver länsstyrelsen.

Många föreskrifter

Naturreservatet får en stor mängd föreskrifter som i de flesta fall betyder förbud av olika slag som till exempel campingförbud, förbud mot avverkning av träd och sly som till exempel skymmer utsikt från en bostad mot havet, sänkta hastigheter för båttrafiken med mera.

Den som har åsikter om förslaget och den skötselplan som finns för naturreservatet har fram till den sista augusti på sig att komma med dessa till länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer