Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man kan kombinera det här på ett bättre sätt, säger Jörgen Bengtsson, ordförande för Långvinds byaråd om förbuden. Foto: Mikael Johansson/SVT

Fiske- och campingförbud upprör känslorna i Långvind

Uppdaterad
Publicerad

Fram till sista augusti finns det möjlighet att ha åsikter kring förslaget till nytt naturreservat i Långvind. Men redan nu finns det kritik mot föreskrifterna som länsstyrelsen föreslår.

– Vi har inget emot själva naturreservatet, men en del av föreskrifterna är onödigt strikta, säger Jörgen Bengtson, ordförande för Långvinds byaråd.

Hör honom förklara varför han anser vissa regler för strikta.

Länsstyrelsen i Gävleborg har ingen som kan kommentera den kritik som riktas mot förslaget på grund av semestertider.

Långvind har en en snart 480-årig historia där det mellan 1687 fram till 1902 fanns ett järnbruk på platsen tillsammans med ett jordbruk som drevs fram till 1958. Därefter har återstoden av järnbruket och lantbruket bedrivits som ett skogsbruk. Långvind har ägts av familjen Söderhjelm – Tottie sedan början av 1870-talet fram till 2018, då det såldes till Holmen Skog AB.

Av själva masungen och hammarna återstår bara runiner. Men herrgården och en del bibyggnader till järnbruket finns kvar, liksom kapellet.

1968 började byggande av Långvinds fritidsområde som idag har utvecklats till det största fritidshusboendet efter Gävleborgsskusten. Idag är 341 av tomterna bebyggda. Området har en egen sommaraffär, två tennisbanor, bangolfbana, boulplaner med mera.

Själva Långvindsbruk har 15 invånare, men lägger man till de åretruntboende som finns i fritidshusområdet är man 50 folkbokförda personer i Långvind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer