Hör mer om länsstyrelsen insatser för att komma tillrätta med problemen på bilträffar. Foto: SVT

Länsstyrelsen tar krafttag för att få ordning på bilträffarna i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Bilträffar för ungdomar som äger rum i länet och grannlänet har i flera år varit stökiga. Men under det senaste året tycker länsstyrelsen sig se en ökad problematik – framför allt gällande narkotika och unga tjejer som utnyttjas för sina kroppar. 

Genom ett samarbete mellan länsstyrelserna i Gävleborg och Västernorrland ska man ta sig an problematiken som uppstår på bilträffarna. Samarbetet startade under våren och tre kommuner från vardera län är med.

– I år verkar problematiken ha blivit förhöjd i och med corona, strukturerna är borta under hela våren. Man träffades inte i skolan och man fick inte utlopp för de kontakter man brukar ha, och då hittade man ersättningsformer för att umgås, säger Nelli Kopola, regional samordnare för brottsförebyggande frågor.

Nelli Kopola. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Vill nå föräldrarna

Den första satsningen blir en film som ska rikta sig främst till föräldrar. I den kommer kommunpoliser, fältassistenter och andra som funnits med på träffar medverka. Sedan kommer man fortsätta träffas framåt och planera för att bättre vara rustade inför nästa år.

– Den här kommunikationsinsatsen riktar sig främst till föräldrarna, och det vi ska försöka nå är föräldrarnas intresse och insyn i vad som faktiskt kan hända under de här träffarna, säger Nelli Kopola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.