Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen i Sandviken om lärarvikarien – drar paralleller till den så kallade Tinder-bedragaren. Foto: Jessica Gow / TT

Lärarvikarie fick 170 000 kr för fejkat sex och prästmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Rykten om högljutt sex och en nerslagen präst fick Sandvikens kommun att bryta kontraktet med sin nya lärarvikarie efter bara tre veckor. Men anklagelserna var fabricerade – av lärarvikarien själv.

– Det var en normal rekrytering. Personalen begärde referenser och utdrag ur belastningsregistret, säger skolchefen Minna Holmqvist.

Det var i somras som den 47-årige mannen sökte och fick en tjänst som lärarvikarie på en högstadieskola i Sandvikens kommun. Strax därefter började anklagelserna emot honom att hagla.

”Slog ner prästen”

Flera individer hörde av sig till kommunen och vittnade om att mannen supit sig redlös på ett konfirmationsläger där han agerade ledare – haft högljutt sex intill rummet där konfirmanderna sov och slagit ner prästen.

– Den här informationen fick vi strax efter att kontraktet var skrivet och den kom som information från vårdnadshavare, som hade hämtat hem sina barn från konfirmationslägret, berättar Minna Holmqvist.

Köptes ut med fem månadslöner

Sandviken gick med på att betala mannen fem månadslöner á 34 000 kronor, totalt 170 000 kronor, för att häva kontraktet och snabbt bli av med honom.

– I slutet av augusti fick vi information om en annan kommun som drabbats av en liknande händelse. Vi kände igen oss och började misstänka att det kunde röra sig om någon form av bedrägeri, säger Minna Holmqvist.

Systematiskt bedrägeri

Mannen har satt i system att söka lärartjänster runt om i landet för att sedan rikta sexanklagelser emot sig själv – för att bli utköpt. Åtta kommuner, inklusive Sandviken, har polisanmält honom.

SVT Nyheter Gävleborg har utan framgång sökt 47-åringen. Han har tidigare varit i kontakt med SVT Nyheter Väst och då avböjt att kommentera anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.