Arkivbild. Arbetsmiljön på socialtjänsten i Sandviken är ohållbar, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Foto: TT

Larm om handläggares arbetsmiljö på socialtjänsten i Sandviken

Publicerad

Arbetsmiljön på socialtjänsten i Sandviken är ohållbar. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket larmar huvudskyddsombudet om hög arbetsbelastning, bristande rutiner och dåligt chefsskap.

Mer än hälften av handläggarna på en enhet vid socialtjänsten i Sandviken har slutat under året. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket är det arbetsmiljön som är det stora problemet och trots flera möten har handläggarna inte fått gehör för sin situation. 

Stor risk för ohälsa

I skrivelsen berättar handläggarna bland annat är arbetsbelastningen alldeles för hög då sjukskrivningar inte ersatts. Det leder i sig till stress, frustation och stor risk för ohälsa. Okunskap om hur arbetsuppgifterna ska planeras och prioriteras, brister i arbetsgivarens arbete med det systematiska arbetsmiljöarbetet och den fysiska arbetsmiljön är också punkter som leder till den dåliga arbetssituation. 

Och nu vill huvudskyddsombudet att Arbetsmiljöverket ingriper och tvingar kommunen till åtgärder. Omsorgsförvaltningen inom Sandvikens kommun svarar med att man vill genomföra en extern genomlysning för att utreda bristerna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer