Järvsöborna Gerd Olsson och Stig Persson kommer att säga farväl till Lill-Babs på begravningen. Foto: Robin Herzog

Lill-Babs begravning lockar många till Järvsö

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen begravs en av Sveriges största legendarer inom underhållningsindustrin - Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Sedd till antal besökare ser begravningen ut att bli den största i Järvsös historia.  

Järvsö kyrka har 999 sittplatser och det förväntas komma ännu fler som får stå utanför kyrkan på begravningen. Det väntas bli en varm och solig dag. Och för att se till att begravningen går som den ska säger kyrkoherden i Ljusdals pastorat, Jan Bonander, att guider kommer att hjälpa besökare med var det går att stå och när det går bra att lägga blommor vid gravstenen. 

-  Barbro har betytt otroligt mycket för den här orten. Nu lägger vi extra energi på att göra det extra fint här. Blommor är nåt hon älskade så vi kommer se till att smycka lite extra här på kyrkön, säger Jan Bonander, och fortsätter.  

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1938-2018

– En annan utmaning är logistiken. Vi försöker uppskatta hur många som kommer. 

Jan berättar att det krävs mycket planering för att få till en stillsam begravning som respekterar familjens önskningar samtidigt som allmänheten ska få närvara under vissa delar.

Eget reflekterande

Många som bor i Järvsö har träffat Lill-Babs någon gång och alla har ett eget förhållningssätt till hennes bortgång. Gerd Olsson och Stig Persson berättar om hur de tänker kring begravningen.  

– Jag tänker att alla vänner som hon har i första hand ska få gå på begravningen. Men jag skulle gärna tänka mig att stå utanför kyrkan.  

– Vad kommer ni att göra när ni är på plats? 

– Man kommer nog att ställa sig i tyst begrundan, säger Stig Persson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1938-2018

Mer i ämnet