Lilla Gävlebocken brann under natten – polis söker misstänkt gärningsperson

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla, och mindre kända, Gävlebocken har brunnit i natt.

Polisen har inga spår efter en misstänkt gärningsperson, men hoppas kunna få upp spår via den stora bockens webbkamera.

Vid halv två-tiden under natten mot söndag kom larmet från Slottstorget i Gävle – den lilla bocken stod i brand.

– Vi styr dit tillsammans med räddningstjänst och en hundresurs. Vi hittar inte någon gärningsperson och inga vittnen har sett mer än att det brinner, säger Emil Eriksson, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Gävlebocken

Kan ha fångats av kamera

Enligt patruller på plats har den tre meter höga bocken inte brunnit ned, utan fått brännskador då ungefär halva bocken är bränd.

Hund till trots har polisen än så länge inga spår att gå på. Livet kring den mer kända bocken, en liten bit bort, kan dock följas live via en webbkamera. Polisen ska nu undersöka om något kan ha snappats upp via den. Tillsvidare kommer en anmälan om skadegörelse genom brand att skrivas.

Vid halv två-tiden under natten mot söndag kom larmet från Slottstorget i Gävle. Delar av den lilla bocken har brunnit men stora delar har ändå klarat sig. Foto: Arvid Jansson/SVT

Brann för två år sedan

Den lilla bocken brann även för två år sedan. I fjol dömdes en man i 30-årsåldern för dådet. Även 2018 brann lillbocken, och då greps en person för skadegörelse alldeles i närheten.

Den stora Gävlebocken uppfördes första gången 1966. Majoriteten av gångerna den har satts upp har den brunnit, men i fjol stod den pall hela julen. Hittills i år har den varit orörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet