20-åriga Linus Grötting letar lägenhet bland privata annonser på sociala medier och försäljningssidor på internet. Hör honom berätta i videon: ”Man måste ha rätt kontakter” Foto: Arvid Jansson/SVT

Linus letar lägenhet i Gävle – söker på sociala medier

Publicerad

Boendesituationen för unga i Gävle är tuff. En granskning från SVT visar att de flesta 20-24-åringar i kommunen varken har råd att köpa en lägenhet – eller kan få tag i en hyresrätt då kötiderna är på flera år. Studenten Linus Grötting letar boende på sociala medier.

Linus Grötting bor i en studentlägenhet på runt 20 kvadratmeter på Kungsbäck i Gävle med en hyra på 5 400 kr. Till hösten går flyttlasset från campusområdet.

– Det är ganska svårt att hitta en lägenhet i Gävle, säger Linus Grötting.

Få har råd att köpa

Enligt konsumentverkets flytta-hemifrånbudget har 20 till 24-åringar i Gävle i genomsnitt 4 216 kr per månad att lägga på sitt boende.

SVTs granskning visar att endast var tionde ung vuxen har råd att köpa och bo i en av lägenheterna som såldes i Gävle under det senaste året. Då är tillgång till kontantinsats till lägenhetsköp och möjlighet att få bostadslån inte inräknat.

På hyresmarknanden är det också kärvt. I genomsnitt tar det 6 år att få en lägenhet hos den största hyresvärden Gavlegårdarna. ​

– Behöver man en lägenhet snabbt så är det inte ett alternativ att leta på Gavlegårdarna för man kommer ändå inte att få något där, säger Linus Grötting.

Letar på nätet

Linus har sökt förstahandskontrakt men fokuserar sitt sökande till privata annonser på sociala medier och försäljningssidor på internet.

– Många lägenheter som dyker upp är lite schabbigare från människor som inte vet vad de ska göra av lägenheten, säger Linus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet