Länets kommuner tampas med bostadsbrist samtidigt som invånarnas inkomstökningar ligger under rikssnittet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadspriserna rusar i Gävleborg – men inkomstökningarna är små

Uppdaterad
Publicerad

Kvadratmeterpriset på Gävleborgs bostadsrätter har ökat med 257 procent mellan 2005 och 2018. Samtidigt har invånarnas inkomstökningar varit små i jämförelse och pekar på en växande klyfta. SVT Gävleborgs granskning visar att de allra flesta län har haft en godare utveckling.

– Nu har vi gjort insatser som leder till att vi har stabila priser så priserna har inte alls ökat på den nivå med 15 procent och liknande som det var tidigare, säger Per Bolund (MP), finans- och bostadsmarknadsminister.

Det stämmer inte i Gävleborgs län. Från 2014 till och med de tre senaste månaderna 2020 har kvadratmeterpriset för bostadsrätter gått från 11 560 till 19 430 kronor i genomsnitt, en ökning på 68 procent. Under samma period ligger rikssnittets ökning på 36 procent.

”Målgruppen är medelklassen”

Vad beror det på? Enligt Länsstyrelsen Gävleborg påverkar det faktum att flera bostadsprojekt förlagts i attraktiva områden, att dyra material använts och att marken har kostat mycket.

– Många av de här bostadsrättsprojekten har målgruppen medelklass, övre medelklass. När man har de här målgrupperna så är det inget som löser bostadsbristen i stort, utan det löser bostadssituationen för dem, säger Nicolas Orozco, samhällsplanerare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Brist på bostäder

Just bostadsbristen är en nöt som inte har knäckts. I år uppger fyra av tio kommuner för länsstyrelsen att det råder bostadsbrist. Sju av tio kommuner meddelar att det är brist på bostäder i centralorterna.

– I många år har det ju inte byggts särskilt mycket i länet. Däremot har befolkningen ökat, byggtakten har inte följt med i den utvecklingen, säger Nicolas Orozco.

Små inkomstökningar

Problemet är inte bara att kvadratmeterpriserna på bostadsrätter ökar eller att det råder bostadsbrist. Även gävleborgarnas tröga inkomstökningar gör det svårt att ha råd med bostadsrätt, som är det billigaste köpalternativet.

Gävleborg och Blekinge är på delad sistaplats i riket när det gäller 20-24-åringars inkomstökningar 2005-2018. Bara ett län har sämre utveckling när man tittar på 20-64-åringars inkomstutveckling under samma period. Samtidigt har kvadratmeterpriserna i Gävleborgs bostadsrätter ökat tredje snabbast i landet.

Gävleborgarnas inkomstökningar ligger under rikssnittet. Samtidigt har länets kvadratmeterpris för bostadsrätter ökat i högre grad än rikssnittet. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.