Under våren 2020 råder det inte någon bostadskris i länet på grund av coronaviruset, säger mäklaren Johanna Nordholm. Foto: Robin Herzog/SVT

Ingen kris på Gävleborgs bostadsmarknad trots härjande coronavirus

Publicerad

Har coronaviruset skapat en kris på bostadsmarknaden i Gävleborg? Inte alls om man tittar på statistiken för sålda bostadsrätter och villor. Säljvolymerna håller i sig även under våren och priserna ökar i normalt takt.

Det råder en osäkerhet bland invånarna om hur bostadsmarknaden påverkats av coronaviruset, men siffrorna talar ett lugnande språk. Sammanlagt såldes 641 bostadsrätter och villor i Gävleborg från mars till april i år. Samma period förra året såldes 637 bostäder. Och från januari till april i år såldes 1 144 bostäder, bara fyra färre än samma period 2019.

– I Gävleborg var det så att både bostadsrätter och villor gick upp en procent senaste månaden, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Förändrad livssituation skapar affärer

Trots att det finns en grundvolym med bostäder i ruljans för att människor gifter och skiljer sig, börjar studera eller byter ort på grund av jobb, finns det en oro orsakad av covid-19 bland vissa som vill köpa eller sälja. Enligt Johanna Nordholm som är mäklare på Fastighetsbyrån i Hudiksvall och Nordanstig leder tveksamheten till att färre vågar sälja sin bostad i hennes verksamhetsområde.

– Man märker att det är lägre utbud men antalet spekulanter är precis lika många som vanligt så det gör ju att det är stort intresse, säger hon.

Priserna fortsätter öka

De tre senaste månaderna har visat på en prisutveckling på 6,4 procent för länets bostadsrätter och 3,3 procent för villor. Någon kris på bostadsmarknaden som har med coronaviruset att göra ser inte ut att inträffa i länet om det inte händer något drastiskt, som att antalet arbetslösa skjuter i höjden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.