Livsfarliga istappar tas bort

Uppdaterad
Publicerad

LÄNET Istappar på hustak utgör fara för allmänheten. Nu arbetar plåtfirmorna för högtryck med att få undan farorna som när som helst kan släppa från sitt fäste.

– Det går fort, vi var här bara för en vecka sedan och tog den tappar, säger Kristian Nyberg medan han försiktigt knackar loss meterlånga istappar från sin skylift.

Istappar på tak bildas exempelvis när snön på tak smälter. Det behöver inte alltid vara plusgrader för att smältningen ska sätta igång. Taket kan ha plusgrader på grund av värmeläckage, eller genom att solens strålvärme. I städer blir problemet särskilt tydligt eftersom många istappar hänger över trottoarer.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ta bort istapparna. Varje år skadas flera personer efter att ha fått is och snö över sig. Även dödsfall har inträffat. Och det var efter en dom i högsta domstolen efter att en person avlidit till följd av skador från fallande istapp som det tydligjordes i lagen att det är fastighetsägaren som är ansvarig. Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har svårt att få tag på hjälp för att få bort istapparna.

– Just nu är det hemskt mycket att göra, jag har plockat ned istappar som varit fem,sex meter långa, säger Kristian Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.