Ljusdal klättrar mest i hela landet i skolrankningen. Foto: Lars Pehrson, TT.

Ljusdal klättrar mest i årets skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun är den kommun i landet som har klättrat mest i Lärarförbundets skolrankning. Från förra årets placering på plats 212 till årets plats 29. Något som också gör Ljusdal till länet bästa skolkommun.

I 16 år har Lärarförbundet gjort undersökningen som ligger till grund för skolrankningen i landets kommuner. Bedömningen görs efter 13 olika kriterier. Bland annat utbildade lärare, resurser till undervisning och betygsresultat.

Ljusdals kommun hamnar alltså i topp i landet när det kommer till klättrare på listan.

– Det känns jättekul och vi ser det som en uppmuntran. Vi är bara i början av vår resa, säger Monica Hallquist som är utbildningschef i kommunen.

Jobbat med tydlighet

Hon berättar att utbildningsnämnden jobbat sedan 2017 med att tydliggöra organisationens ledarskap – och tydlighet är något hon tror på.

– Jag tror att det skapar trygghet och tillit.

Högst placering i länet

Ljusdals plats 29 är också bäst i länet, tätt följt av Ovanåker på plats 35 och Hofors på plats 37. 

För Ovanåker är placeringen däremot ingen seger, då kommunen i fjol placerade sig på tredjeplats i den totala rankningen i landet. 

Bollnäs, Söderhamn och Nordanstig hamnar längst ner på listan i länet. Och Ockelbo är den kommun som tappar mest, från plats 56 i fjol till plats 147 på årets rankning.

Tydliga mål och bra dialog

Enligt Lärarförbundet är det kommuner som har tydliga mål, gjort medvetna investeringar och har en bra dialog med sina lärare som placerar sig bra på listan eller som gör bra förbättringsresor. 

Så placerar sig länets kommuner (2017 års resultat inom parantes)

Ljusdal – 29 (212)

Ovanåker – 35 (3)

Hofors – 37 (64)

Ockelbo – 147 (56)

Sandviken – 158 (243)

Gävle – 160 (166)

Hudiksvall – 208 (261)

Bollnäs – 222 (231)

Söderhamn – 271 (257)

Nordanstig – 287 (263) 

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.