Elever från årskurs sex på teambuilding i Hudiksvall Foto: Cissi Eriksson Granér, SVT

Teambuilding stärker elever i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ovanligt att det är stökigt i skolklasser, det kan vara i klassrummet eller på rasterna och det påverkar förmågan till inlärning. I Hudiksvall har kommunen hittat ett koncept med teambuilding för barn som går ut på att stärka sammanhållningen i klassen och det har gett resultat.

Projektledaren, Peter Åkerström, instruerar hur nästa övning ska gå till för en grupp från årskurs sex som är här för andra gången. Eleverna ska tillsammans hitta balansen på en jättelik gungbräda och då måste alla hjälpas åt.

– Då gäller det att stå så länge som möjligt, säger han till barnen som tar aktiviteten på fullt allvar.

Otrygga barn har svårare med inlärning

Peter som annars arbetar som fritidspedagog ville hitta en lösning på utanförskap, spänningar och konflikter i skolklasser. Han upptäckte att det fungerar med teambuilding och har byggt upp en hel park med aktiviteter där allt går ut på att samarbeta.

Det är klasser med elever från sex år och upp till gymnasiet som av olika anledningar får komma under en hel dag tillsammans berättar Peter Åkerström.

– Ibland kan de inte prata med varandra, det finns en del individualister som bara tänker på sig själv, ibland är det smågrupper som håller ihop och någon är utanför och då kan det vara bra att bryta och hitta sätt att få ihop hela gruppen så det blir en respekt för varandra.

– Det är enormt viktigt för att skapa trygghet och jag är övertygad om att det behövs för att elever ska lära sig lättare, säger Peter Åkerström.

Enda i Sverige

Det här är ett kommunalt projekt som, vad man vet, inte finns på något annat ställe i landet, men flera andra kommuner har varit hit och tittat. Förutom att bygga upp skolklasser har projektet också gett arbete och språkträning till några nyanlända.

– Jag har aldrig tidigare tänkt på att jobba som fritidspedagog, men efter att jag har varit här vill jag plugga till det i framtiden. Jag vill arbeta med det här resten av livet, säger Mohammad Halanaddad.

Tillfälligt kommunalt projekt

– Det här ska vara ett komplement till skolorna och jag har fått väldigt bra respons från lärare och rektorer. Det är väldigt roligt så jag hoppas att det här ska få fortsätta, säger Peter Åkerström.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.