Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är händelseförloppet för tillfället då mannen ska ha knivhuggit sin bror. Foto: Grafik: Truls Wallin

Ljusdalsbo högg sin bror i nacken – framför sitt syskonbarn

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar en rättegång i Hälsinglands tingsrätt mot en ung man i Ljusdal som misstänks för mordförsök på sin storebror och för grovt barnfridsbrott mot sitt syskonbarn.

Det brutala mordförsöket ska ha kommit: ”Som en blixt från en klar himmel” för storebrodern.  

Lillebrodern hade sedan ett år tillbaka bott hos sin storebror och bland annat hjälpt till med hämtning av syskonbarnet på förskolan. I förundersökningens polisförhör har lillebrodern uppgett att han varit i beroendeställning till storebrodern ekonomiskt och upplevt att storebrodern sett på honom med förakt. 

En grå vardag blir plötsligt blodig

Tidigt en morgon i oktober när storebrodern höll på att hjälpa sitt barn att ta på sig strumpor, anfaller lillebrodern honom bakifrån med en kökskniv. Knivbladet träffar i nacken och går av. Tumult uppstår. Barnet springer ut ur rummet och in springer ett äldre syskon. Denne hämtar på pappans inrådan ett järnrör till pappan, samt ringer nödsamtal. Storebrodern lyckas hålla fast lillebrodern tills polisen dyker upp.     

Lillebrodern medger knivhugget men förnekar brott. Enligt hans version ska han ha försvarat sig mot storebrodern.

I klippet ovan hur mordförsöket ska ha gått till enligt åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.