Slottegymnasiets naturbruksprogram dras med flera brister. Foto: Patrik Jonsson/SVT

Ljusdals naturbruksprogram granskat – brister på flera områden

Publicerad

Ljusdals utbildningsförvaltning beställde en genomlysning av Slottegymnasiets naturbruksprograms verksamhet och ekonomi. Rapporten visar på brister gällande bland annat användning av fordon, schemaläggning och ekonomisk redovisning.

Kommunen beställde granskningen från revisions- och rådgivningsföretaget PvC som en del av utbildningsförvaltningens omställning för en balanserad ekonomi samt för att det förekommit ryktesspridning om oegentligheter på utbildningen.

Brister på flera punkter

Rapporten pekar på att rutiner inte finns för bland annat: ”Leasing och inköp av bilar, hur skolans bilar och bussar används” och ”Hur personal har använt skolans jaktarrenden”, skriver Ljusdals kommun på sin sajt.

Så här säger Carina Bryngelsson, chef för utbildningsförvaltningen, i artikeln om rapporten på kommunsajten: ”Naturbruksprogrammet är en jätteviktig gymnasieutbildning som vi är rädda om och vill ska fortsätta och komma elever till gagn.”

När det gäller befogenheter inom programmet listas brister som rör: ”inköp och ramavtal” och ”attesträtt av fakturor.”

Och det slutar inte där. Brister som handlar om ekonomi och schemaläggning gäller bland annat: ”Brister i rektors insyn i schemaläggning samt hur gymnasiegemensamma ämnen fördelas under året” och ”Att principer saknas för hur kostnader ska fördelas mellan naturbruksprogrammet och yrkeshögskoleutbildningen.”

Framtidsåtgärder

Totalt finns nio punkter där det brister. Kommunen har listat flera åtgärder för att lösa problemen. Till exempel ska bilars och bussars körjournaler alltid användas, tankning från farmartank samt depåvagn ska alltid loggas och ”principer för fördelning av kostnader mellan gymnasieutbildningen och yrkeshögskoleutbildningen ska fastställas.”

”Nu börjar ett omfattande arbete där Slottegymnasiets ledning bland annat ska göra en handlingsplan för sina åtgärder som sedan ska följas upp”, säger Carina Bryngelsson i kommunartikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.