Therese Westlén tävlade med sitt lag Hälsinge Matkultur under söndagens deltävling i SM i utommatlagning. Foto: Arvid Jansson/SVT/Linda Elverstig

Lokala smaker i fokus när SM i utomhusmatlagning gick av stapeln

Uppdaterad
Publicerad

Smaken av närområdet ville domarna känna när SM i utomhusmatlagning arrangerades i Färnebofjärdens nationalpark under helgen. Till slut stod det klart att vinnaren Team Högbo kvalificerade sig till den stora SM-finalen i Skövde nästa år.

En meny som tvunget ska innehålla älgkalvinnanlår från Trödje, vildlax från Norrsundet, Blåbär och äpple som ska tillagas över öppen eld, med muurikka eller trangiakök. Det var förutsättningarna när fem lag gjorde upp om en plats i den stora SM-finalen i Skövde nästa år.

Till slut drog Team Högbo det längsta strået med sin eldade tartar på älgkalvinnanlår och Enrisrökta lax.

Häng med till Färnebofjärdens nationalpark bland rykande eldar och grytor i klippet

Team Högbos vinnarmeny

Förrätt:

Eldad tartar på älginnanlår

Grillad majonäs

Smörstekt och inlagd taggsvamp

Havtornsolja

Friterad lav

Sotad lök

Varmrätt:

Enrisrökt lax

Glödbakad kålrabbi/purjo

Betsallad med Blå BettySmörsås

Efterrätt:

Crepes

Blåbär / fläder grädde

Smörstekt äpple

Honung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.