Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har länge varit mycket mygg vid Nedre Dalälven – men de senaste åren har siffran minskat anmärkningsvärt. Foto: Saga Dillner/SVT arkiv

Efter år av olidlig myggplåga – nu kan man bo vid Nedre Dalälven igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år med ständigt surrande kan boende i Österfärnebotrakten intill Nedre Dalälven ta djupa andetag utan att råka svälja mygg. För med hjälp av bekämpning och utebliven vårflod de senaste åren är myggsiffran betydligt lägre idag.

– Man levde helt isolerad, man var i husarrest hela tiden, säger Rolf Lundén, boende i Gysinge.

Trakterna kring Österfärnebo och Gysinge har länge varit myggtäta då områdena vid lälven har varit särskilt gynnsamma för flera översvämningsmyggarter. Vissa år har myggmängderna gjort det olidligt för de boende att vistas utomhus.

I år har det gått 20 år sedan man började bekämpa översvämningsmyggen längs Nedre Dalälven i Dalarna, Uppland och Gävleborg. Idag är det nästan som en helt annan plats. Turismen och campingglada människor är tillbaka, grillkvällar annordnas och invånarna behöver inte längre promenera i mygghatt.

Myggplågan vid nedre Dalälven

– Folk vågar satsa mer nu, inom näringsliv och restauranger, säger Rolf Lundén.

I klippet: följ med hem till Rolf i Gysinge och hör honom berätta om myggplågan – som nästan tvingade honom att flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet