Nio meter. Så långt är pärlbandet med Luna Wahlmans, snart 6 år, efter alla behandlingar. En liten pärla för varje blodtransfusion, ryggmärgsprov, cellgiftsbehandling eller vad hon gått igenom för att sätta stopp för henne leukemi. Allra sist sitter en liten blomma som markerar att det nu är över. Foto: Anders Sundin/SVT

Supersnöret som tog Luna genom hennes cancerresa

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn insjuknar i cancer varje dag i Sverige. Luna från Gävle fick det när hon skulle fylla två år. Som ett stöd i resan att bli frisk har hon haft sitt supersnöre.

Luna drabbades av leukemi blott två år gammal och på hennes snöre finns hundratals pärlor efter alla behandlingar hon gått igenom under två år. Snöret är nästan nio meter långt.

– Det tog mig över ett år att avsluta snöret, det vara bara för några dagar sedan som vi satte på slutpärlan, det var befriande, nu är snöret komplett,  säger Vania Wahlman, Lunas mamma.

Efter en händelse där man trodde att Luna drabbats av ett återfall som sen visade vara ett virus så visade tester att hon var fri från alla cancerceller.

– Hon är väldigt väldigt stark, hon brukar säga att ”jag är starkast i familjen för jag har vunnit över cancern” och det är hon... säger Vania Wahlman.

Symboliserar behandlingar

Det finns rosa pärlor som symboliserar alla cytostatikatabletter (cellgiftsbehandling) hon tagit, regnbågsfärgade för när hon har tappat hår och de allra flesta är röda för alla blodtransfusioner hon gått igenom.

– Det här supersnöret är Lunas resa, det är bland det jobbigaste vi har varit med om, men den är fin och den ska upp på väggen som en tavla säger Vania Wahlman.

Under söndagen 23/2 spelas barn hjälper barn-cupen på Gavlehov i Gävle i förmån för Barncancerfonden.

Fakta om leukemi

Leukemicellerna tränger ut den friska blodbildningen och tränger sig så småningom även in i blodet och övriga organ i kroppen. Det finns många olika typer av leukemi, men de två huvudtyperna är akut lymfatisk leukemi, ALL, och akut myeloisk leukemi, AML.

Symptom: Blekhet, trötthet, bensmärtor, blåmärken som inte försvinner, svårläkta sår samt infektionskänslighet kan vara tecken på leukemi. Små barn kan oftast inte förklara att de har ont i leder eller muskler. Istället blir dom kinkiga och irritabla och visar ofta smärtan genom hälta. Ett kännetecken för sjukdomen är att barnet stadigt blir allt sämre.

(källa: barncancerfonden.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.