Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majoriteten oeniga om vindkraften utanför Gävleborgskusten Foto: SVT

Majoriteten oeniga om vindkraften utanför Gävleborgskusten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder oenighet om de omstridda planerna på 40 vindsnurror i havet utanför Norrsundet och Iggön bland majoriteten i Gävle. S, MP och C säger ja, men Liberalerna väljer nu att säga nej.

– Vi kommer att rösta för ett avslag, säger Liberalernas kommunalråd Helene Åkerlind.

Vi har tidigare berättat om de stora planerna som Svea Vind Offshore har utanför Gävleborgskusten. Mark- och miljödomstolen har nu bett om kommunens åsikt om ansökan att få bygga den första och minsta parken, Utposten, utanför Norrsundet.

– Vi lovade i valet att säga nej till det här och vi tänker hålla vårt vallöfte, säger Helene Åkerlind.

Ska upp i kommunstyrelsen

Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i nästa vecka och med Vänsterpartiets hjälp, som är positiva till etableringen av vindkraftverk utanför Gävleborgs kust, kommer man ändå att kunna ge klartecken för Utposten när beslutet väl ska upp i kommunfullmäktige i slutet av mars.

– Det finns inget dramatiskt i det här, det är bra att alla olika instanser får säga vad de tycker så Mark- och miljödomstolen kan fatta ett moget beslut, säger Erik Holmestig (C), kommunalråd och tillika ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Liberalernas gamla allianskompisar M och KD samt SD vill heller inte se att vindkraftparkerna längs kusten blir av.

– Många av de boende i området har klagat på placeringen och hur det kommer att påverka deras närmiljö och djurlivet i havet och därför säger vi nej, säger Mattias Eriksson Falk (SD), kommunalråd i opposition. Sverige har en säker energi i dag och vi ser hellre att vi utvecklar kärnkraften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet