En man åtalas misstänkt för grov mordbrand och vållande till annans död. Foto: SVT

Man åtalas misstänkt för husbranden på Öster i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är häktad misstänkt för grov mordbrand och vållande till annans död på Norra Fiskargatan på Öster i Gävle åtalas nu vid Gävle tingsrätt. Han nekar till brott.

Det var den första oktober som det började brinna i ett av höghusen på Norra Fiskargatan. En man som bor i huset greps och häktades senare misstänkt för mordbrand. Han åtalas nu misstänkt för grov mordbrand i andra hand allmänfarlig vårdslöshet och vållande till annans död.

Brottet bör bedöms som grovt

Enligt åklagaren ska mannen ha anlagt en brand genom att på okänt sätt antänt brännbart material i ett förrådsutrymme i flerfamiljshuset.

Höghusbrand i Gävle

Brottet bör bedömas som grovt eftersom branden anlagts i ett tättbebyggt samhälle där den lätt kunde sprida sig samt att branden inneburit fara för flertalet människor och för egendom av särskild betydelse, enligt åklagaren.

En äldre kvinna avled efter skadorna från branden. Efter det misstänktes också mannen för vållande till annans död.

”Inte gjort sig skyldig till ett uppsåtligt brott”

Mannens advokat Thomas Bodström, har tidigare sagt till SVT Gävleborg att det inte finns någon som helst grund att han skulle ha gjort sig skyldigt till ett uppsåtligt brott.

Som bevisning har åklagaren bland annat förhör med vittnen, filmer och larmsamtalet till SOS.

Rättegången är planerad att starta den 17 december.

Se vad åklagaren och mannens advokat sade när han häktades den 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet