Foto: SVT

Man häktad för höghusbranden på Öster i Gävle – misstänks för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls misstänkt för husbranden på Norra Fiskargatan på Öster i Gävle har nu häktats misstänkt på sannolika skäl för grov mordbrand. Mannen tillbakavisar alla anklagelser.

Det var i söndags som mannen som bor i huset greps och anhölls skäligen misstänkt för mordbrand. Mannen har på onsdagen häktats av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Vad har förändrats när det gäller misstankegraden?

Höghusbrand i Gävle

–Det är nog främst vittnesförhören och även en del annan bevisning som gjort att misstankegraden har kunnat skärpts, säger Therese Stensson Jonsson, åklagare.

Mannens advokat säger att det inte finns någon som helst grund att han skulle ha gjort sig skyldigt till ett uppsåtligt brott.

– Han tillbakavisar alla anklagelser om att han skulle ha orsakat den här branden, säger Thomas Bodström som är mannens advokat.

Åtal ska vara väckt den 5 november.

Över 50 lägenheter drabbade

52 lägenheter är drabbade efter branden i ett av höghusen på Öster i centrala Gävle. Gavlegårdarna har ett stort arbete framför sig för att åtgärda skadorna efter branden. Fastighetsbolaget kan i nuläget inte säga när det kan bli aktuellt för de som bor i huset att kunna flytta tillbaka.

Är tidigare dömd

Mannen har tidigare döms för bland annat ringa stöld och snatteri till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet