Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) utsatt för mordhot. En man från Gävle döms för olaga hot. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT Arkiv

Man från Gävle döms för olaga hot mot försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömdes en man i 60-årsåldern från Gävle för olaga hot efter att ha skickat ett mejl till försvarsministern med ett mordhot. Mannen döms till böter på 6400 kronor och ska betala 5000 kronor i skadestånd till ministern. Detta var Sveriges radio P4 Gävleborg först att berätta.

Mailet skickades för exakt ett år sedan, 6 oktober 2021, och mannen åtalades senare i mitten av maj.  I mejlets ämnesraden stod: ”Jag ska döda dig Hultqvist”.

I domen framkommer att Peter Hultqvist sagt att han får ta emot en hel del hot i sitt arbete, men att detta stack ut.

”Efter att ha läst det var hans omedelbara reaktion att han ville polisanmäla det eftersom det var oerhört grovt”, står i domen.

Varken nekar eller erkänner

Gävlebon säger att han inte minns någonting om själva mejlet som ska ha skickats, men uppger att han hade omfattande problem med alkohol under oktober förra året. Mannen säger sig också ha blivit förföljd av Försvarets radioanstalt, FRA, och själv blivit utsatt för flera attackar. Något som han polisanmält utan att få gehör från polisen. Det fanns därför en viss irritation riktad mot försvarsministern.

Mannen ska i dagsläget ha fått hjälp för sina alkoholproblem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.