Foto: AP Photo/TT

Många läsare nöjda med cirkus-stoppet

Uppdaterad
Publicerad

Vi berättade tidigare att Hudiksvalls kommun sätter stopp för cirkus med djur i föreställningen på all kommunal mark. I vår omröstning i anslutning till artikeln visade det sig att många av våra läsare tyckte att cirkus-stoppet var bra.

– Det här visar att Hudiksvall är en modern kommun som ligger i spets vad gäller synen på djurhållning, sa Charliene Kiffer (V), som skrev motionen, när SVT Nyheter Gävleborg nådde henne efter beslutet.

Våra läsare tycktes hålla med. 79 procent, eller 1108 av totalt 1398 uppgav i vår omröstning att de tyckte att cirkus-stoppet var bra.

– Konsumenter blir mer och mer medvetna om vad man konsumerar och hur det påverkar omvärlden. Det finns generellt en ökad medvetenhet om etiska frågor men det är inte alltid det manifesteras i faktiskt beteende. Där återstår en del forskning, säger John Armbrecht, forskare och föreståndare på Centrum för Turism vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet.

Konsumtion mot egna moralen

Enligt Ambrecht kan många av oss tänka sig att till exempel betala en klimatkompensation när man flyger.

 – Samtidigt gör nästan ingen det när det väl kommer till kritan och man får erbjudandet av flygbolaget. Det är svårt att gå från ord till handling, det är där politikerna kommer in, som i Hudiksvall där man stoppar cirkusar med djur.

Även om en individ inte tycker att konsumtionen är helt okej, så kan det lätt bli så att man köper upplevelsen i alla fall, menar Ambrecht.

– Beslutet att gå på cirkus kanske det inte är vi vuxna som tar, utan våra barn. Kanske vi gör det för att barnen vill eller för att deras kompisar går.

Ställs upplevelsekonsumenter inför många etiska dilemman?

– Ja och nej. Det finns ett ökat samhälleligt tryck där vi förväntar oss att företagen tar ett större ansvar. Vi skapar olika värden, upplevelsevärden som blir ekonomiska värden.

Underlättar individers beslutfattning

Men samtidigt uppstår samhällskostnader till exempel i form av infrastruktur. När vi använder oss av djur så blir det en etisk kostnad vi måste ta ställning till, enligt Ambrecht. På samma sätt som när vi skickar upp plan i luften

En möjlighet är att staten reglerar vissa etiska frågor för vilka det antingen finns en opinion eller ej. På så sätt underlättas individers beslutsfattning. Men statens roll för individers konsumtion har alltid också ideologiska aspekter där åsikterna går isär, menar Armbrecht.

– Opinionen kanske accepterar att man höjer bensinskatten, då kan det vara politikernas uppgift att omsätta folkets vilja i praktiken. För det kan vara svårt som individ att gå från ord till handling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.