Många stressade inför semestern

Uppdaterad
Publicerad

Sommar, semester och stress. Det rimmar lite illa, men enligt en färsk undersökning är var femte svensk stressad inför sin semester och det som stressar oss allra mest är att inte hinna packa klart i tid.

Även om de flesta av oss längtar efter semester och ledighet så känner sig många stressade. Undersökningen från Novus gjord på uppdrag av Novasol visar att nästan var tredje person oroar sig över att inte hinna klart med allt på jobbet innan semestern.

Orimliga krav leder till konflikter

Orimligt höga krav och ibland skilda förväntningar på ledigheten leder för många till konflikter och besvikelse. Magnus Edvinsson jobbar som familjerådgivare på Socialtjänsten i Gävle. Han säger att det är viktigt att prata ihop sig inför ledigheten så att det blir en fin ledighet för alla inblandade.

– Prata om era förväntningar och om vad ni vill och inte vill göra så att alla vet. Och kompromissa. Ha dagar med aktiviteter och dagar då ni inte gör någonting.

Stress inför att hinna packa klart allt

Undersökningen från Novus visar att kvinnor är mer stressade än män inför semestern och det som stressar mest är själva packningen. Vidare är nästan var tredje person stressad över att semestern inte ska leva upp till förväntningarna.

– Det är ju vi själva som ställer de här kraven på oss, säger Mariella Groth från Sundsvall. Man ska se till att all packning är med och man ska ha allt under kontroll helt enkelt. Och då blir man stressad.

– Jag tror att man inte ser sina egna behov och prioriteringar, säger Sara Fernhlund. Man måste börja med att se vad man själv mår bra av. Man kanske inte behöver göra allt?

Vad stressar oss mest inför semestern?

• Att hinna packa allt (32%)

• Att semestern inte ska leva upp till förväntningarna (31%)

• Att hinna klart allt på jobbet (30%)

• Att pengarna inte ska räcka till (25%)

• Att någon i familjen/resesällskapet ska bli sjuk (25%)

• Att ha för lite planer (15%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.