Mannen som misstänks ha bränt ned Gävlebocken häktas

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen häktades den man i 40-årsåldern som misstänks för att ha bränt ned Gävlebocken. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse. Mannen nekar fortfarande till brott.

Det var under natten mot fredag som Gävlebocken brann ned. En man i 40-årsåldern hemmahörandes i Kalmar, greps i närheten av platsen med sot på händerna och anhölls senare av åklagare.

Under söndagen hölls häktesförhandling mot mannen. Gävle tingsrätt fattade där beslut om att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse.

Hur ser du på utsikterna för att få till ett åtal?

– De ser relativt goda ut, det finns en hel del material som ska gås igenom. Bland annat övervakningsfilm från platsen och jämföra med den misstänktes kläder bland annat, säger Ulf Back, chefsåklagare Gävle tingsrätt.

Nekar till brott

Den misstänkte mannen nekar till brott. Mannen är hemmahörandes i Kalmar och menar på att han bara befann sig i Gävle av en slump i samband med att han besökte en bekant.

– Han var på platsen när branden uppstod, men han har sett andra personer på platsen. Han nämner att det finns andra personer på platsen som har haft kläder som motsvarar ungefär hans klädstil, säger mannens advokat, Mats Enström.

Mats Enström säger att mannen inte bar några unika kläder, och att kläderna som signalement därför är svagt.

Frihetsberövad

Den misstänkte mannen kommer nu att hållas i förvar på häktet i Gävle. Fortsatta förhör kommer att hållas. Tidigare personer som dömts för att bränna ned Gävlebocken har främst dömts till villkorlig dom och böter.

Hade Gävlebocken klarat sig den här vintern hade det varit femte året i rad som den fått stå kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.