Anna-Carin Nordin (till vänster) visade upp sina simfärdigheter för SVT vid Sörfjärden. Foto: Robin HerzogVisa alla (3)
Visa alla (3)

Maratonsimmare från Jättendal slår världsrekord 

Uppdaterad
Publicerad

Slå rekord i att simma långt på öppet vatten? Ja, det finns de som sysslar med det. Anna-Carin Nordin är en maratonsimmare som nyss slagit världsrekord.
– Slog rekordet med ungefär 20 timmar, säger hon. 

Anna-Carin Nordin har maratonsimmat på de sju världshaven och är veteran när det gäller att simma långa sträckor på öppet vatten. I slutet av augusti slog hon världsrekord i att simma runt den brittiska ön Isle of Man – 13 mils simning från strand till strand.

- Gamla rekordet från 1922 var på 56 timmar, det tog tio dagar att simma. Jag simmade på 36 timmar och 46 minuter på sju dagar, säger Anna-Carin Nordin. 

Texten fortsätter under bilden.

Ovan: Anna-Carin Nordin simmade runt Isle of Man i augusti och slog världsrekordet från 1922. Foto: Privat.

Återbesök i Skottland 

Tre dagar efter rekordet simmade hon från den ena änden till den andra i sjön Loch Ness, en sträcka på 35 kilometer som hon försökt sig på förut men inte lyckats med.

- En gammal sägen säger att ger du henne en liten guldlock från ditt hår så att hon har nåt att leka med så släpper hon förbi dig nästa gång. Och det gjorde jag förra gången efter åtta timmar när jag fick ge upp, och i år klarade jag sträckan, säger Anna-Carin Nordin. 

Texten fortsätter under bilden.

Det blev inte något möte med det beryktade odjuret i Loch Ness varken den första eller andra simturen i sjön. Foto: Privat.

Trotsa rädslor 

I Sverige driver Anna-Carin en simskola privat där hon lär barn och vuxna att simma på öppet vatten och i bassäng.  

– Målsättningen är att få fler vattenkunniga och orädda i våra svenska vatten, säger hon. 

USA 2019 

På horisonten hägrar Manhattan för i november 2019 finns en utmaning som går ut på att runda ön, en sträcka på omkring 48 kilometer. Lyckas Carina blir hon så kallat “Triple Crowned” eftersom hon då klarat av de tre klassiska sträckorna: Engelska kanalen, kanalen i Catalina och Manhattan runt.  

I mars i år hedrades Anna-Carin genom att som första svensk någonsin bli invald i den USA-baserade internationella organisationen International Marathon Swimming Hall of Fame. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer