Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Vitell, VD på Svea Vind Offshore, vlev överaskad av domstolens beslutet kring vindkraftparken. Foto: SVT Arkiv, Pressbild/Svea Vind Offshore

Mark- och miljödomstolen säger nej till vindkraftparken Utposten 2

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen säger nej till företaget Svea Vind Off Shores ansökan om tillstånd för vindkraftparken Utposten 2 i havet utanför Axmar. Det var Gefle Dagblad först att berätta om.

Domstolens beslut motiveras av att Svea Vind Off Shore inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med de som berörs av verksamheten.

– Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten, säger Lars Göran Bennmarker som är chefsrådman på mark- och miljödomstolen till tidningen.

Det konkurrerande företaget WPD har sedan tidigare tillstånd för sitt vindkraftsprojekt Storgrundet som ligger i närheten.

– Vår bild är att vi lever upp till miljöbalkens krav på samråd med en konkurrent. Men domstolen delar ju inte den uppfattningen och vi är lite överraskade, säger Eva Vitell som är VD på Svea Vind Offshore. Hon anser att företaget haft en affärsmässig relation till WPD och menar att man bjudit in till samarbete.

Vad händer nu?

 – Vi har inte fattat beslut om hur vi går vidare i frågan, avslutar Eva Vitell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer