Matakuten i egna lokaler

Publicerad

I tre år har Lasse Wennman samlat in och delat ut överblivet bröd. Nu har hans ambulerande verksamhet fått egna lokaler och kan utöka hjälpen.

Lasse Wennman har under tre års tid samlat in och delat ut överblivet bröd från butiker och restauranger. Från och med i dag har den ambulerande verksamheten i Matakuten fått egna lokaler på söder i Gävle.

Enligt statistiska centralbyrån slänger vi svenskar 270 tusen ton ätbar mat varje år. En bråkdel av det har hamnat i skafferiet i Matakutens nyöppnade lokaler.

– Det här är torrvaror som är skänkta av butiker i Gävle. Det är förpackninga rsom är lite skadade, knöliga och kanske med kort datum och så vidare.

Till de nyöppnade lokalerna kan folk få komma och fylla en kasse för akuta matbehov.

Matakuten är en satsning som drogs igång av Lasse Wennman för tre år sedan. Succesivt har verksamheten växt. Sedan ett år tillbaka får Wennman sin lön betald av Gästrike återvinnare. Han har åkt omkring och samlat in och levererat bröd och andra förnödenheter till behövande, men nu har verksamheten alltså flyttat in i sina egna lokaler.

– Bilen ska fortsätta rulla men att vi har en lokal innebär att vi kan nå människor med lite kläder och torrvaror framför allt.

Tanken är att jobba med återvinning av saker som annars skulle ha slängts av samhället. Men som är fullgoda att både äta och klä sig med berättar Lasse Wennman.

– Jag tycker det är helt fantastiskt, för det är svåra tider för alla, säger Eva Huss som besöker invigningen av lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.