”Man hinner inte med så mycket i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Han var tidigt uppe i eltiskiktet och spelade hockey, jättetalangen Nicklas Bäckström. Redan 2004, 16 år gammal, gjorde han debut i dåvarande elitserien för Brynäs IF. Efter det har karriären varit spikrak.

Bland annat vann han poängligan i junior-vm 2006-07. Redan då var assists hans specialité. Samtliga sju poäng kom efter målgivande passningar.

5 oktober 2007 gjorde han NHL-debut och sitt första NHL-mål satte han mot Ottawa Senators i november samma år.

Under en följd av år har Nicklas Bäckström varit en av frontfigurerna i Washington Capitals, och under flera år har laget setts som starka utmanare till att vinna Stanley Cup-titeln.

Borde vunnit tidigare

Men just i år trodde de flesta att tåget hade gått för huvudstadslaget. ”De borde vunnit tidigare” sa experterna. Men Nicklas Bäckström, Christian Djoos och de andra i laget ville annorlunda, och natten till fredag kunde de lyfta den åtråvärda bucklan efter att ha vunnit med 4-1 i matcher över sensationslaget Vegas Golden Knights.

Se ett klipp från tiden då det började i Gävle. Från ett reportage av Peter Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.