Pengaregn över Jädraås

Publicerad

Vindkraftfonden i Jädraås har i år fått 600 000 kronor från vindkraftparkens överskott. Pengar som nu delas ut till byns föreningar.

Utanför byn Jädraås står 60 vindkraftverk och av dessa finns 41 i Ockelbo kommun dit Jädraås tillhör. Här liksom på andra ställen där stora vindkraftparker byggts påverkas de boende negativt vad gäller ljud, utsikt och även begränsningar i jakt- och friluftsliv. Detta trots vindkraftens positiva effekter jämfört med annan el-produktion som kol och olja.

Men de boende i Jädraås lyckades förhandla till sig kompensation för olägenheterna från ägarbolaget Arise Windpower AB i form av en bygdepeng.

Får dela på 600 000 kronor

Årets bygdepeng blev 600 000 kronor från ägarbolaget, och totalt kom 27 ansökningar in om sammanlagt 960 000 kronor till den lokala Vindkraftsfonden. Totalt delades 548 000 kronor ut till lokala projekt. Det som blev kvar av årets vindkraftpengar har investerats i en fond för framtida behov.

Förlorade underhållsjobb

Vindkraftparken invigdes 2013 och är en av Europas största landbaserade vindkraftparker med  en el-produktion som räcker till över 100 000 hushåll. Byn Jädraås fick inga arbetstillfällen efter bygget, istället hamnade lokaliseringen av drift- och underhåll i grannbyn Järbo och därmed i Sandvikens kommun.

20 miljoner kr på 25 år

Men byborna i Jädraås har trots detta lyckats förhandla till sig ersättning för störningar. Den totala summan på 25 år beräknas kunna uppgå till 20 miljoner kronor, exakt hur stor ersättningen blir vet man inte då bypengen baseras på hur mycket el som verken producerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.