Mer än hälften av eleverna gick ut nian utan fullständiga betyg i Nordanstig. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Mer än hälften av niondeklassarna utan fullständiga betyg

Publicerad

Mer än hälften av alla elever som gick ut årskurs nio i Nordanstigs kommun förra året nådde inte upp till den kunskapsnivå som krävs för att söka till gymnasiet. Det visar Skolverkets statistik. Så här ser politikerna på situationen.

Nordanstig är en liten kommun med många mindre orter och med en högstadieskola i Bergsjö. 68 elever gick ut nian förra året och 37 av dem nådde inte upp till kunskapskraven. Det är 54,4 procent som inte klarade målen.

Moderaterna menar att politikerna har ägnat tiden till att diskutera lokaler istället för innehållet i utbildningen för eleverna och att det är en av orsakerna.

Val 2018 – #dinröst

– Det innebär att vår personal ofta har fått jobba i ett vakuum, och det har naturligtvis påverkat negativt, säger oppositionsrådet Tor Tolander (M).

Oppositionspolitikern, Sandra Bjelkelöv (SD), tror att oron kring byskolornas bevarande eller nedläggning har påverkat resultatet för eleverna.

– Jag tror mycket att det har att göra med situationen kring skolmiljöerna. Att vi stänger byskolor blir en ökad stress för elever, lärare och föräldrar när de inte vet vart deras barn ska gå någonstans, säger hon.

Har blivit bättre i år

Socialdemokraterna som är i majoritet tillsammans med Centern och Miljöpartiet kan hålla med om att lokalfrågan har tagit för stor plats i Utbildningsutskottet och att elevernas skolgång har påverkats. Samtidigt vill kommunstyrelsens ordförande, Monica Olsson (S), framhäva att resultatet ser mycket bättre ut i år.

– Vi har gjort en satsning på samhällskunskap där betygen gått upp hos många inte klarade tidigare. Arbetslagen jobbar väldigt bra tillsammans. De har stärkt eleverna för att komma vidare. Det har också varit nationella satsningar som gett resultat, säger Monica Olsson (S).

– Det som är glädjande är att av årets kull på 74 elever är det bara 14 som inte har fullständigt betyg. Vi har reagerat på de betyg som eleverna har haft och gjort något åt det. Det är helt och hållet förvaltningens förtjänst; rektorerna, lärarna och skolledningen, säger Tor Tolander (M).

Få behöriga lärare

I Lärarförbundets ranking för förra året kom Nordanstig bland de sämsta kommunerna i landet, på 263:e plats av 290. En av anledningarna är lärartäthet och antalet behöriga lärare.

Bara 44 % av lärarna var behöriga förra året. Alla partier i kommunen är överens om att det här inte duger och att kommunen måste satsa för att få fler som vill flytta till kommunen.

– Vi måste se över löner och marknadsföra vår kommun så att det blir en attraktiv kommun att arbeta i. Det är många som inte ens vet vart Nordanstig ligger, säger Sandra Bjelkelöv (SD).

Vill profilera kommunen

– Vi går till val med att ge alla elever en resultatgaranti. Det är vårt arbete att ge alla elever förutsättningar att gå in i vuxenlivet väl förberedda, säger Tor Tolander (M).

– Man måste kanske profilera sig inom något område, t.ex en idrotssprofil. Det handlar om att ge eleverna de allra bästa förutsättningarna, säger Monica Olsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet