Susanne Stropp Mårtensson, äggproducent Kinsta Gård, är en de första mindre leverantörerna som ingår i den nya upphandlingsplanen kring livsmedel. Foto: SVT

Mer lokalproducerat på menyn

Uppdaterad
Publicerad

Nu har lokala producenter i länet större möjlighet att leverera till de kommunala köken i Söderhamn.

Susanne Stropp Mårtensson, äggproducent Kinsta Gård, är en de första mindre leverantörerna som ingår i den nya upphandlingsplanen kring livsmedel.

– Det känns jättebra. Dels för min egen del men också för skolorna, äldreboenden och alla verksamheter inom  Söderhamn kommun. Och möjligheten att få lokala produkter känns bra, säger Susanne Stropp Mårtensson. 

De stora matgrossisterna har dominerat de offentliga livsmedelsupphandlingarna i länet fram till år 2014. För att stimulera det lokala näringslivet har det nu blivit enklare för mindre företag att lämna in anbud och leverera till kommunerna.

Ideell förening stöttar

– Upphandlingsformen har inte varit anpassad för att små företag skulle kunna delta. Det har vi ändrat på och nu vill vi ha fler små företagare, säger Sonia Persson, kostchef i Söderhamns kommun.

Arbetet med den nya livsmedelsupphandlingen ska vara klar år 2017. Målet är att få fler och och nya små livsmedelsföretagare att våga ta steget och ge sig in i en upphandling. Den ideella föreningen Matvärden hjälper de lokala producenterna.

– För företagens del får de ju ett till ben att stå på, en kund till att leverera till. För oss som bor här så har vi ju möjlighet att äta den mat som producerats i de omgivningar vi bor i, säger Ylva Olofsson, Föreningen Matvärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.