Foto: Arkiv

Mer råtallolja kvar än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande är inte all råtallolja från utsläppet för 2,5 år sedan utanför Söderhamn sanerad. Nu har mer olja än väntat hittats vid två områden i skärgården.

Det har hittats mer råtallolja än väntat på vissa ställen utanför Söderhamn efter oljeutsläppet från Arizona Chemicals fabrik för 2,5 år sedan. Det handlar om två områden som mer olja upptäckts på botten, utanför Skatön och Långudden i Söderhamns skärgård.

– Ibland är oljan lös och ibland i form av klumpar, säger Ingrid Håstad på Swecos oljejour.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Dykare dammsuger botten

Det är svårt att svara på hur mycket olja som finns på botten och hur lång tid saneringen kommer att ta. Just nu arbetar ett 10-tal personer med att sanera ute vid dessa områden. Bland annat dykare som dammsuger botten.

– Det är ett tidskrävande jobb. Det här är inget jobb som gjorts förut, så vi får pröva oss fram, säger Ingrid Håstad.

Inget badförbud

Enligt Nils Schönning som arbetsleder oljesaneringen på Söderhamns kommun råder det inget badförbud vid de drabbade öarna, men man ska vara försiktig om man ska bada. Risken finns att man kan kliva i olja. 

Nästa vecka planerar Ingrid Håstad att besöka de områden där man upptäckt mer olja än väntat i sedimenten. Då hoppas hon också fått en bild över exakt hur saneringsarbetet ska genomföras och hur lång tid det beräknas ta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet