Arkivbild Foto: SVT

Meröppna bibliotek startar i Gävle

Publicerad

Med ett bibliotekskort och en pinkod ska besökare över 18 år kunna använda biblioteken i Forsbacka och Hedesunda även utanför ordinarie öppettider. Förhoppningen är att de så kallade meröppna biblioteken ska öppna upp i januari 2018.

Meröppna bibliotek, alltså obemannade bibliotek, blir allt vanligare och 2016 fanns 82 stycken runt om i landet.

Biblioteken i Forsbacka och Hedesunda är de första biblioteken i Gävleborg som inför systemet och förhoppningen är att öka tillgängligheten till små bibliotek som annars kanske bara har öppet några få timmar i veckan.

– Vi når nya besökare som idag inte har möjlighet att använda biblioteket på grund av begränsade öppettider. Det är många i Hedesunda som har svårt att hinna komma till biblioteket eftersom många pendlar och jobbar långt härifrån. Det är en fördel att de nu kan komma in sena kvällar och helger, säger Petra Jonsson, chef Gävle bibliotek i ett pressmeddelande.

”Ökar tillgängligheten”

Med hjälp av en pinkod och ett bibliotekskort kan besökaren öppna dörren och låna, lämna och hämta reserverade böcker men även använda datorer och göra utskrifter.

– För dem som bor på orterna betyder biblioteken mycket och det man funderar kring är om vi ska minska de ordinarie öppettiderna och bemanningen. Men så är det inte. Vi ökar tillgängligheten, säger Petra Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.