Microsoft om vindkraftparken Galmsjömyran: ”Vi har inget med etableringen att göra”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan berättade vi om hur ett norskt företag planerar en vindkraftpark i Galmsjömyran i västra Sandviken på gränsen mot Dalarna. 40 verk som bland annat uppges förse Microsoft med grön el till deras anläggning i Tuna i Sandviken. Datajätten säger att de inte har någonting med etableringen att göra.

– Vi hade inte hört talas om det här projektet innan SVT Gävleborg berättade om det, försäkrar Microsofts pr- och kommunikationschef Andreas Wingren.

Men i samrådshandlingarna från Njordr noterar man upprepade gånger hur det stora eluttaget i Tuna spelar stor roll från etableringen och man skriver bland annat:

”I dagsläget är huvudalternativet att dra en ny 132 kV luftledning till området Tuna nordväst om Sandvikens tätort. I Tuna förväntas stora uttag av elenergi till datacenter, varför inmatning till denna punkt är särskilt gynnsam ur ett tekniskt perspektiv.”

–  Om jag tillåter mig att spekulera, när vi bygger en datacenteretablering och med all den tillhörande kraftinfrastruktur som vi också bygger i regionen så blir själva nätet mer attraktivt att ansluta sig till, säger Andreas Wingren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.