Midsommarfirande med traditioner

Uppdaterad
Publicerad

För många hembygdsföreningar runt om i Gävleborg är midsommarfirandet det största evenemanget och en viktig inkomstkälla.

– Utan att kunna gå in på några siffror i detalj så betyder inkomsterna från midsommarfirandet en hel del, tillsammans med möjligheterna att få nya medlemmar som vill engagera sig i sin hembygd, säger Svante Kilander, nybliven ordförande för Forsa sockens hembygdsförening.

HÄR: Se ett längre reportage från Forsa

Nya vinklingar

Till Forsa forngård förväntas det på midsommarafton mellan 2500 och 3000 personer.

– Allt hänger ju på hur vädret förstås, säger Svante Kilander.

Midsommar har firats på Forsa forgård sedan början av 1930-talet. Det blir ett traditionellt firande med spelmän, kyrkbåtsrodd och dans kring midsommarstången. Att göra förändringar i programmet kan vara svårt.

– Man kan göra förändringar genom att hitta nya vinklingar på traditionerna. Men det är ju det här traditionella som besökarna förväntar sig, säger Svante Kilander.

Ostkaka med tradition

Lika traditionsenlig som spelmän och ringdans är ostkakan. Den ska givetvis vara gjord på Forsavis. Man räknar med att det i genomsnitt serveras en bit ostkaka var 12:e sekund under midsommarfirandet.

– Vi har tillverkat 120 kilo under tre dagar, berättar Johanna Hildingsson som är fjärde generationen ostkakemakare som gör ostkaka till midsommarfirandet på Forsa forngård.

– Det som skiljer ostkakan från Forsa från andra ostkakor i Hälsingland och andra delar av landet är att det är saffran i den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.