Räkna med mycket trafik även på de mindre vägarna i länet då många trafikanter tros försöka undvika de stora.. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Midsommartrafiken i Gävleborg: Här är vägarna du bör undvika

Publicerad

Midsommar bjuder på några av årets trafiktätaste dagar. Här är vägarna i Gävleborg där flest bilister färdas och vägarna som du bör undvika i midsommar.

Enligt Transportstyrelsen dör i snitt sex personer varje år i midsommartrafiken i landet. Midsommarafton och midsommardagen är de dagar då flest dödsolyckor inträffar.

Från Trafikverket rekommenderar man att ta de större vägarna, trots att det kanske är mer trafik där.

– Vi förespråkar mötesfria vägar, det kanske är högre hastigheter, men det finns inte någon risk för frontalkrockar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stress ökar olycksrisken

Att ha gott om tid för sin resa så att det inte blir stressigt är ett annat råd hon ger.

– Blir det stressigt så kan det tas dåliga beslut, vilket ökar olycksrisken.

Polisen i region Mitt förväntar sig att E4 genom länet kommer att vara tungt trafikerad. Men man kan räkna med att det är mycket trafik på de flesta stora vägar i länet.

Vägar i Gävleborg med förhöjd olycksrisk och köer i midsommar

E4 Helsingborg – Gävle – Sundsvall

E16 Gävle-Falun-Malung

Väg 76 Gävle – Östhammar

Väg 56 Gävle – Norrköping

Källa: Dina Försäkringar/Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.