Migrationsverket, asylmottagning/Arkivbild Foto: Marcus Ericsson//

Migrationsverket drar ner på personal

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste åren kommer Migrationsverket att minska antalet anställda i bland annat Gävleborgs län till följd av färre asylsökande och minskad budget.

Migrationsverket drar ner på personal och i region Mitt, där Gävleborg län ingår som ett av sex län, så kommer 300 anställda att varslas om uppsägning.

Migrationsverket har idag cirka 250 anställda i Gävleborgs län, varav cirka hälften arbetar i Gävle. Det är oklart hur många av de tjänsterna som kommer att försvinna.

Minskade flyktingströmmar – minskad budget

Efter några år av kraftig expansion kommer Migrationsverket nu att återgå till en normal, mindre dimensionering. Det kommer att ske i flera steg.

Först påverkas Migrationsverkets mottagnings­verksamhet i och med att avvecklingen av boendeplatser fortsätter. Därefter följer en långsiktig, stegvis anpassning av verksamheten till verkets budget 2018 och 2019.

– Samtidigt som vår mottagningsverksamhet nu anpassas till färre asylsökande har Migrationsverket under 2017 ett fortsatt stort uppdrag när det gäller att pröva ärenden, säger Kristina Hwargård, tillförordnad HR-direktör på Migrationsverket.

– Det handlar dels om att kunna ge alla de som väntat länge på sitt asylbeslut ett besked till sommaren, dels om att prioritera hand­läggningen av andra ärenden, som tillstånd för studier eller arbete. Vi måste alltså under 2017 både förstärka vår prövningsverksamhet och minska i mottagningsverksamheten,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.