Person på asylboende/Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg TT

Migrationsverket stänger asylboenden i länet

Uppdaterad
Publicerad

13 asylboenden i länet skall stängas under våren. Det är en del i den plan som omfattar 183 olika boenden runt om i landet.

Anledningen är ett kraftigt minskat behov av platser, då antalet asylsökande blir färre: Bland de boenden som berörs i vårt län finns bland annat på av Svanbacken i Hudiksvall, där en tredjedel av platserna försvinner. Linblomman i Söderhamn, samt asylboendet Kratte Masugn i Hofors kommun. Samtliga platser ska vara avvecklade i början av maj.

Nationell avvecklingsplan

– Vi fortsätter att avveckla boendeplatser under våren. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har eftersom vi annars skulle få betala för tomma platser, säger Kenneth Karlsson som är chef för boendeplanering vid Migrationsverket.

En nationell avvecklingsplan för arbetet med att avveckla 23 500 boendeplatser beslutades i december 2016. Då fick regionerna i uppdrag att göra regionala planeringar för att stänga boenden och genomföra flyttar för de människor som berörs.

– Nu är planeringen gjord, och på flera håll i landet börjar man redan nu med att informera de personer som berörs först, säger Kenneth Karlsson.

Processen har startat

Den första etappen inleds senast den 6 februari och den sista etappen avslutas den senast den 5 maj. Eftersom vissa regioner har fler boenden som påverkas av avvecklingen än andra, har första etappen redan inletts. Region Mitt har bland annat redan hållit ett första informationsmöte under måndagen.

Boenden i Gävleborgs län som stängs.

Boenden som skall var stängda i början av mars 2017:

Alfta 9 i Ovanåker, Järvsö B&B i Ljusdals kommun, Björkhagen i Söderhamn samt Stagården och Kilafors Herrgård i Bollnäs kommun.

Boenden som skall vara stängda senast i början av maj 2017:

Svanbacken i Hudiksvalls kommun: Där stängs 66 platser, men 178 platser blir kvar.

Lenninge Herrgård i Bollnäs, Linblomman och Vågbro i Söderhamns kommun, Backberg, Trumpeten och Gysinge i Sandvikens kommun samt Kratte Masugn i Hofors kommun.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.