Migrationsverkets ankomstboende i Gävle öppnar igen den 1 september Foto: SVT

Migrationsverket öppnar boende i Gävle igen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets verksamhet med boende i Gävle stängdes tidigare i somras. Men akut platsbehov har nu fått Migrationsverket att besluta om en återöppning av verksamheten på Söder i Gävle.

Bakgrunden till platsbehovet är att region Stockholm under en längre tid har letat efter ankomstboendeplatser för att ersätta platser i Märsta som de gick miste om sommaren 2017.

Eftersom region Stockholm är en av tre platser i Sverige som har kvar sin ansökningsfunktion behöver de nu en tillfällig lösning. Den här lösningen, att öppna boendet i Gävle igen, ska ses som ett komplement till deras enda kvarvarande ankomstboende som ligger i Stockholms stad.

Det här framgår av en skrivelse från Magnus Önnestig, som är regionchef för Migrationsverkets region Mitt.

Hyreskontrakt

Migrationsverket har också ett gällande hyreskontrakt som löper för lokalerna i Gävle, varför man nu anser att det är ekonomiskt möjligt att öppna upp boendet igen.

Den här lösningen kommer som längst att sträcka sig till och med att hyresavtalet löper ut den 31 mars 2019.

Öppnar i september

Boendet öppnar den 1 september och man kommer att återanställa fyra av de som tidigare i år blev uppsagda från Migrationsverket i Gävle.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.