Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av att miljögifter har hittats i marken utanför Högbergsgårdens förskola i Gävle behöver barnen flytta till andra lokaler. Se Thomas Hartikainen, sektorchef på utbildning Gävle berätta hur flytten ska gå till. Foto: Arvid Jansson/SVT

Miljögifter stänger förskola i Gävle – barnen flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Vid Högbergsgårdens förskola i Gävle har förhöjda värden av det giftiga ämnet PCB hittats i marken utanför förskolan och i husets utvändiga fönsterfogar. Gävle kommun har beslutat att flytta barnen med start vecka 38. Gavlefastigheter ska sanera marken så snart det är möjligt.

Det var i samband med markundersökningar vid Högbergsgårdens förskola som Gavlefastigheter hittade PCB, som är en blandning av kemiska föreningar, så kallade polyklorerade bifenyler.

Halterna över generella riktvärden

Enligt Gävle kommun är Halterna av PCB i marken utanför Högbergsgårdens förskola över Naturvårdsverkets generella riktvärden.

– Även om risken för påverkan är liten, är det viktigt att barn och medarbetare flyttas till nya lokaler, säger Thomas Hartikainen, sektorchef utbildning Gävle.

När kan barnen flytta tillbaka till förskolan?

– Den information vi har fått är att saneringen ska vara genomförd till nästa sommar, säger Thomas Hartikainen.

Se Thomas Hartikainen berätta om hur flytten av barnen ska gå till i klippet ovan.

PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). På 1930-talet började industrin använda PCB i byggnader som fog- och golvmassa och i isolerrutor. I transformatorer och kondensatorer samt i färger, plaster och självkopierande papper.

1978 förbjöd Sverige användningen av PCB i nya produkter och 1995 skärptes kraven så att användning av alla produkter som innehåller PCB förbjöds.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer