De lever ekologiskt mitt i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiskt mitt i stan. Det är ett konceptet skapat av några pensionärer i Hudiksvall som ville ha en alternativ form av boende. Efter åtta års arbete är huset klart och inflyttat.

Det smälter väl in i miljön, vid första anblicken tänker man inte på vad det är som har hänt här på Västra Tullgatan. Det handlar om ett av Sveriges första eko-hus i stadsmiljö.

Det är sju personer med rötterna i gröna vågen-rörelsen som efter många år på landet ville flytta in till stan men fortsätta att leva på ett hållbart sätt och tanken om ett modernt kollektivboende föddes.

– Det är helt på frivillig basis, vi behöver inte vara beroende av varandra, det fungerar helt självständigt, varje lägenhet för sig, säger Tony Björklund som är arkitekt och en av initiativtagarna till projektet.

Sol och vind

Flerfamiljshuset får energi med hjälp av solceller och på taket finns till och med ett litet vindkraftverk, en del av uppvärmningen sker genom att solen skiner in genom de stora fönstren och att solstrålarna värmer huskroppen som är i trä.

– Det ekologiska tänkandet har varit en grundförutsättning för oss, de flesta av oss har levt på det sättet ända sedan 70-talet och blivit mycket medvetna om att inte skapa en tillvaro som är resursslösande, förklarar ordföranden i bostadsrättsföreningen, Eva Bovin.

Spännande arkitektur

Hållbarhetstanken finns hela vägen men det man framförallt slås av är den spännande arkitekturen som Tony Björklund skapat i samråd med de övriga.

– Vi har fått vara med och bestämma det mesta och det har varit med ett oändligt tålamod från Tony som ritat om och ritat om efter våra önskemål, så vi har fått det mesta som vi önskat, säger Eva Bovin.

Byggnaden har totalt har kostat tio miljoner, dyrt kan det tyckas men det tycker inte medlemmarna i bostadsrättsföreningen.

– Vi har inte betalat ett högt pris med tanke på att vi bor i centrala Hudiksvall, menar Eva Bovin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.