Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Grafik, Maria Broberg/SVT

Miljöpartiet åker ur regionfullmäktige i Gävleborg efter valet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Med bara 2,5 procent av rösterna i regionvalet tappar miljöpartiet båda sina mandat och lämnar därmed regionfullmäktige i Gävleborg. En trend som syns på flera håll, enligt Karin Jansson (MP), avgående regionråd i Gävleborg.

– Jag tror inte folk vet om vad regionen pysslar med och det är generellt i landet.

Efter valet 2014 fanns miljöpartiet representerat i landets alla tjugo regionfullmäktige. Efter årets val finns de bara kvar i sju stycken.

– Det har funnits ett väldigt stort upprop om att rädda kvar miljöparitet i riksdagen. Många har sett att vi behövs där, men de stödrösterna har vi inte fått på regional nivå eller i kommunen, säger Karin Jansson.

Lämnar även i kommuner

Trots att miljöpartiet gjorde framsteg i riksdagsvalet märks ett tydligt minskat förtroende hos väljarna både i landets regioner och kommuner. I Gävleborg tvingas miljöpartiet lämna kommunfullmäktige i både Bollnäs och Söderhman.

I Gävleborgs län handlar det även om två kommuner där Miljöpartiet tappar alla sina mandat och lämnar styret; Bollnäs och Söderhamn. Foto: SVT Grafik

Påverkar regionen framöver

I och med tappet och det förlorade inflytandet på politiken ser Karin Jonsson med viss osäkerhet på framtiden, men också en strimma hopp.

– Vi får se om de andra partierna kommer hålla fanan högt på miljö och klimat. Miljöpartiet har fått många nya medlemmar och vi behöver mobilisera oss och jobba med opinionen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.