Kolla i den här guiden vilket valresultat som blev i din kommun Foto: Johan Nilsson/TT

Valresultatet 2022 i Gävleborgs län: så här blev det i din kommun

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Nu är den preliminära rösträkningen klar för Gävleborgs läns alla kommuner. Här kan du se vilka partier som gått framåt och vilka som tappat jämfört med valet 2018.

Gävle

Moderaterna och Sverigedemokraterna står starkast i Gävles kommunval. De går fram två mandat var.

Trots att Liberalerna ser ut att förlora två mandat i kommunfullmäktige blir det de som avgör vilket block som kommer att styra Gävle efter nyår.

Sandviken

Resultatet tyder på att Socialdemokraterna kan förlora sin långvariga maktställning i Sandviken. Den styrande koalitionen av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna förlorar tre mandat och därmed sin majoritet.

Trots att Liberalerna tappade två mandat kan de bli vågmästare med sina två återstående mandat. Tillsammans med KD, M och SD skulle de nå en majoritet.

Hofors

Hofors kommun styrs av en minoritet bestående av S, C och L, som även samarbetar med Hoforspartiet (HOP) i budgetfrågor. Preliminära valsiffror visar att L och HOP tappar ett mandat var. Minoritetsstyret kan alltså få mindre makt samtidigt som HOP står och väger i mitten.

Ockelbo

Socialdemokraterna har problem att locka nya väljare i sina kärnområden som bruksorter och mindre industrikommuner. Undantaget är Ockelbo. Efter två katastrofval vände man trenden i söndags och ökar ett mandat jämfört med förra valet.

Det största oppositionspartiet Sverigedemokraterna ökar för tredje valet i rad i Ockelbo. I år med ett mandat.

Bollnäs

Valresultatet visar att koalitionen med S, M , MP och Bollnäspartiet förlorar sin majoritet. Miljöpartiet förlorar sitt enda mandat och faller därmed ur kommunfullmäktige. Även Bollnäspartiet backar två mandat. Moderaterna däremot ökar med ett. Det här betyder att Socialdemokraterna måste leta nya samarbetspartners om de vill fortsätta styra.

Söderhamn

Centerpartiet i Söderhamn står för ett jättetapp och förlorar tre mandat i fullmäktige. Centerpartiet har den senaste mandatperioden styrt Söderhamn tillsammans med M, L och KD.

Efter söndagens val har alliansen, C, L, KD, M fortfarande styrande majoritet med 20 mandat, medan S och V har 19 mandat. SD ökar och får tio mandat i kommunen.

Hudiksvall

I Hudiksvall är det partierna till höger som skördar framgångar. KD, M och SD tar ett mandat till var, jämfört med förra valet. Samtidigt backar S och C med ett mandat var.

Hudiksvall har under de senaste åren styrts av S, M och MP.

Ljusdal

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i Ljusdals kommun men har backat med två mandat i kommunvalet. Även centerpartiet tappar två mandat.

Moderaterna och Sverigedemokraterna kliver samtidigt framåt och får tillsammans tre mandat fler jämfört med valet 2018.

Vilka som ska bilda styre i Ljusdal är dock mycket oklart.

Ovanåker

Centerpartiet i Ovanåker tappar tre mandat jämfört med valet 2018. De är dock fortfarande näst största parti efter Socialdemokraterna. Allianspartierna får majoritet i kommunen trots Centerpartiets och Socialdemokraternas tapp.

Nordanstig

Socialdemokraterna tappar ett mandat men är fortfarande kommunens största parti med nio av kommunfullmäktiges 31 mandat. Tidigare hade de tillsammans med Centerpartiet, och ett valtekniskt samarbete från Nordanstigspartiet 16 mandat. Nu uppnår den konstellationen bara 15 mandat, så frågan om hur man ska bilda majoritet är öppen.

FOTNOT: Resultatet är ännu preliminärt i alla kommuner då länsstyrelsen även ska kontrollräkna samtliga röster. Ingen kommun har ännu tillkännagett vilka som ska styra den kommande mandatperioden utan förhandlingar pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet