Jan Myléus (KD) och Åsa Wiklund lång (S) om löftena från det nya fempartistyret i Gävle kommun. Foto: Markus Dahlberg/SVT, SVT Arkiv

Nya styret i Gävles löften: Mindre barngrupper och fler jobb

Publicerad

5000 nya jobb, 100 småhustomter om året och 25-timmarsvecka på förskolan till alla barn. Det är några av punkterna som Gävle kommuns fem nya styrande partier presenterade under fredagen.

De kommande fyra åren kommer Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet och Kristdemokraterna att styra i Gävle kommun.

De nya kommunalråden håller med varandra om gemensamma prioriteringar.

– Vi pratar framförallt om en stark välfärd, att prioritera kärnverksamheter med skola, vård och omsorg, och där har vi hittat varandra väldigt väl i vårt samarbete, säger Åsa Wiklund lång (S).

Vill stärka familjen

Mindre barngrupper, fungerande skola på landsbygden, nya boendeformer för äldre och prioriterad demensvård är delar av det man vill satsa på.

– Vad vi tillför är synen på familjen, att vi vill stärka familjepolitiken och möjligheterna för de äldre, säger Jan Myléus (KD), och fortsätter:

– När vi pratar förebyggande insatser för familjen handlar det om innan barnen börjar i skolan. Innan dess är man mycket i familjen och därför behöver vi stärka de familjer som har det tufft, säger Jan Myléus (KD).

Vill se fler nyetableringar

Kommunen vill se fler nyetableringar och växande företag, eftersom det ger ökande skatteinkomster. Målet är 2500 nya jobb till år 2026 och det dubbla till år 2030.

Kommer det innebära besparingar på andra verksamheter?

– Ekonomin kommer vara den största utmaningen för alla och det gäller att ta ansvar och att hålla i pengar. Vi måste titta på investeringar och det kommer bli tuffa tider, säger Jan Myléus (KD).

På tisdag presenterar kommunfullmäktige sin budget där kommande satsningar kommer att presenteras närmare.

– Vi kommer att lägga en mycket extrem budget på grund om omvärldsläget, säger Åsa Wiklung Lång.

Oppositionen: ”Upp till bevis”

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition håller med om att partiernas mål är bra. Han menar dock att både arbetslösheten och barngrupperna tvärt om har ökat i kommunen de senaste åren, när flera av de styrande partierna även har styrt under den tidigare mandatperioden.

– Jag hopps för Gävlebornas skull att det kommer gå bra, men jag ser inte hur den förändring som behövs kommer bli av. I grund och botten har de inte samma ideologiska grund, men det blir upp till bevis, säger William Elofsson.

Kommunalråd:

Åsa Wiklund Lång (S)
Jörgen Edsvik (S)
Julia Cederstrand (C) (inte officiellt vald än)
Jan Myléus (KD)
Kristofer Dahlgren (L)
Therese Metz (Mp)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet