Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pernilla Färlin (M) om varför hon inleder samarbete med Sverigedemokraterna som för första gången ser ut att få komma till makten i en kommun i Gävleborg. Henrik Karlström är SD:s toppnamn i Ljusdal. Foto: Lari Honkanen/SVT

Nya politiska styret i Ljusdal spricker – här är partierna som tar över

Publicerad

Den nya majoriteten efter valet i Ljusdal, bestående av S, M, L och KD, har spruckit. Nu väntas en ny konstellation ta över makten i kommunen.

De kallar sig ”Framtid Ljusdal” och består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Ljusdalsbygdens parti och Sverigedemokraterna. Därmed kan Sverigedemokraterna för första gången komma att ingå i ett politiskt styre i en kommun i Gävleborg.

Moderaternas Pärnilla Färlin föreslås bli kommunstyrelsens ordförande.

Oense om röstning

Enligt Ljusdals-posten sprack samarbetet mellan S och M och KD när Socialdemokraterna bestämde sig för att rösta på ett oppositionsråd från Centerpartiet i syfte att minska Sverigedemokraternas inflytande. Det bryter mot praxis, enligt M och KD.

Socialdemokraternas Marit Holmstrand vill inte svara på frågor om turbulensen.

”Vi väljer nya styret på onsdag. Jag vill inte kommentera förrän valen är klara.”, skriver hon i ett meddelande till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet