Den inklippta kartan visar grundvattennivåerna i de stora magasinen i januari 2019, enligt SGU. De röda områdena har grundvatten som är mycket under det normala. De gula områdena är under det normala. Foto: Håkon Mosvold Larsen, TT/ SGU

Grundvattnet i Gävleborg – lägre än förra året

Publicerad

Efter den ovanligt torra sommaren 2018 utfärdades bevattningsförbud på flera platser i landet och många privata brunnar sinade. Redan nu ser det dystert ut inför sommaren 2019.

I januari 2018 låg grundvattennivåerna i Gävleborg över de normala i små magasin och under de normala i stora magasin.

Nu i januari 2019 ligger nivåerna nära de normala i små magasin och under de normala i stora magasin.

Mindre vatten i år

Utgångspunkten är alltså sämre i år, än förra året.

Exakt hur mycket regn och snö vi behöver för att grundvattnet ska fyllas på vågar inte Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU), sia om.

I en intervju med SVT Nyheter konstaterar han däremot att de närmsta veckorna är kritiska.

Vintern är kritisk

Det är under vinterhalvåret nivåerna kan öka. Sedan kommer växterna och vill ha sitt – och då minskar vanligtvis nivåerna ända fram till nästa höst. Därför behöver grundvattenmagasinen helst vara fulla när våren kommer.

– Det spelar ingen roll om det kommer som regn eller snö bara det kommer nederbörd. Ett par rejäla lågtrycksområden med mycket nederbörd är att föredra, säger Fredrik Theolin, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.